"Nu mai pot să mă urc la volan ..."

Feb 07, 2023
Asta mi-a zis un pacient care în urma unui accident rutier a ajuns să dezvolte o serie de atacuri de panică atât de puternice încât atunci când încerca să plece cu mașina din Iași se oprea după 5 km și suna alte persoane care să vină după el.
 
Cu toate că avea o experiență în condus de peste 20 ani și multe drumuri lungi făcute în afara țării evenimentul acela îi provocase atât de multă 𝗳𝗿𝗶𝗰𝗮 𝗹𝗮 𝗻𝗶𝘃𝗲𝗹  𝘀𝘂𝗯𝗰𝗼𝗻𝘀̦𝘁𝗶𝗲𝗻𝘁 încât întregul organism intra într-o reacție de "freeze" cu creșterea pulsului la peste 140 bpm, transpirații și pierderea capacității de vorbire.
 
Frica subconștientă este o emoție profund înrădăcinată în mintea noastră ce este declanșată de experiențe traumatizante din trecut, indiferent că vorbim de câteva luni sau zeci de ani.
 
Pentru a depăși frica este important să conștientizăm această problemă și să începem să lucrăm la ea. În primul rând, trebuie să identificăm sursele de frică și să le analizăm.
 
Și răspunsul nu este unul conștient în care pacientul să menționeze doar faptul că se teme de un nou accident, ci în spate mintea subconștientă face niște asocieri extrem de puternice cum ar fi: nu îi mai văd pe cei dragi, nu mai am resursele financiare necesare să repet o astfel de experiență, nu vreau să repet durerea fizică și emoțională prin care am trecut, etc.
 
Ideea de bază este că frica este o emoție dată de subconștient. Subconștientul este pilotul nostru automat care controlează toate procesele fiziologice ale organismul nostru (bătăile inimii, digestia, etc) și oricât ai repeta tu 𝗰𝗼𝗻𝘀̦𝘁𝗶𝗲𝗻𝘁 că ești bine pentru mintea subconștientă nu este suficient deoarece trauma din trecut a pus în pericol supraviețuirea.
 
Care este frica din spatele fricilor tale cele mai mari ? Aceste frici pot să te oprească să acționezi, să iei decizii importante sau să îți limitezi dezvoltarea într-un anumit domeniu.
 
 

Abonează-te la MindShift Weekly

și vei primi săptămânal cele mai recente și eficiente strategii și idei din domeniul neuroștiințelor, sănătății, psihoterapiei și a wellbeing-ului integrativ

Dacă nu rezonezi cu e-mailurile pe care le primești, ai libertatea să te dezabonezi oricând.