Când ești din România și te trage curentul (mit vs realitate)
Mar 10, 20221.Dacă te afli între două geamuri deschise o să ți se umfle măseaua
2. Dacă umbli cu "șalele dezvelite" o să ai dureri de spate sau de rinichi
3. Dacă mergi desculț pe gresie o să răcești
Care din aceste 3 descrieri ai auzit-o cel mai des sau ți se potrivește cel mai bine ?
Este clar că termenul de curent este "marcă înregistrată românească" care e foarte greu de tradus în alte limbi. Dacă o să căutăm cuvântul "curent" în DEX o sa găsim = Deplasare, mișcare a unei mase de aer dintr-un loc într-altul, cauzată de o diferență de presiune; flux.
În engleză am găsit doar "you'll be pulled by the draft" care nu prea are treaba cu noțiunea noastră de curent® puternic ancorată în credințele multora dintre români.
Te poate "trage curentul" ? Răspunsul este și DA ... și NU
De ce DA:
În urmă cu ceva timp am avut o pacientă care a mers cu geamul deschis pe o distanță destul de mare și după câteva ore s-a ales cu o paralizie facială dreaptă (pe partea cu geamul deschis) destul de serioasă care a necesitat aproape 3 luni de tratament de recuperare până la vindecarea completă.
Paralizia a apărut deoarece curenții de aer rece determină reducerea temperaturii locale și constricția vaselor periferice, ceea ce înseamnă că zona expusă la frig primește mai puțin sânge.
Nu o să intru foarte mult în detalii însă rolul sistemului nervos central (SNC) este să ne țină în viață, în cazul pacientei SNC-ul a blocat circulația sangvină în zona expusă repetat la aer rece, nervul nu a fost "hrănit" corespunzător și a rezultat pareza facială.
Există de asemenea și un studiu al celor de la Cardiff University care au testat ipoteza conform căreia prin răcirea picioarelor a 90 de subiecţi sănătoşi se pot declanşa simptomele răcelii comune. Însă rezultatele nu au fost declarate concludente, necesitând studii ulterioare.
Temperatura normală a corpului este de 36,5 – 37 grade Celsius, iar frigul poate diminua răspunsul imun al organismului. Mai exact, scade răspunsul imun al organismului ca reacție la scăderea temperaturii.
Altfel spus, dacă temperatura corpului coboară sub limita normală, scutul organismului cade.
Dacă temperatura corpului ajunge la 33 de grade, virusurile găsesc un mediu propice pentru a se înmulți. Deci, mai spune Irina Alexandru, scăderea temperaturii corporale prin „trasul curentului” poate favoriza o infecție virală.
De ce NU:
- Sunt românii mai sensibili la curenții de aer rece decât alte popoare? Eu spun că nu. Și că e vorba doar de o credință limitativă puternic înrădăcinată în colectivul social care ne influenteaza fiziologia și care ne face rău.
- O altă credință în cazul românilor se datorează faptului că avem o tendință de supra-protectie a ceea ce înseamnă protejarea de frig, prin încălzirea peste normal a spatiului de lucru, a locuinței sau îmbracarea cu prea multe straturi de haine. Iar pentru cei care sunt părinți, îmbracați copilul exact cum sunteti și voi îmbracați, el nu are nevoie de protecție suplimentară.
Până la urmă ceea ce crezi funcționează/se întâmplă. Dacă crezi că o să te tragă curentul la primul geam deschis, asta o să se întămple, dacă NU crezi în curent poți să stai liniștit și cu 3 geamuri deschise că nu ți se umflă măseaua.
Placebo/nocebo e demonstrat științific că funcționează în 30% din cazuri și procentul acesta în percepția mea este mult mai mare.
În concluzie curentul există și nu prea, depinde de ceea ce crezi! Însă soluții de tratament există și terapia H3 te poate ajută să îi dai un reboot/restart sistemului tău nervos central și să te bucuri de viață cu geamurile deschise și aerul condiționat pornit
Abonează-te la MindShift Weekly
și vei primi săptămânal cele mai recente și eficiente strategii și idei din domeniul neuroștiințelor, sănătății, psihoterapiei și a wellbeing-ului integrativ
Dacă nu rezonezi cu e-mailurile pe care le primești, ai libertatea să te dezabonezi oricând.