Cât de tare te doare ca să știi cât de repede te vindeci ?

Mar 31, 2022
Am în medie 80 de ședințe de tratament pe lună în care lucrez cu tot felul de probleme de sănătate în care abordez pacientul global din punct de vedere mental, emoțional și fizic.
 
Fac asta de peste 15 ani însă doar în ultimii ani, văzând că uneori nu ajută lucrul doar cu partea fizică am început să caut originea problemei dincolo de simptom și să explorez tărâmul extraordinar al minții si al emoțiilor.
 
Un număr foarte mic dintre pacienții mei au înteles că este de bun augur  să verificăm starea de bine a corpului chiar și atunci când ne simțim bine. Sau când acea mică jenă/durere/disconfort este un prim feed-back al organismului că ceva nu este în regulă. Dar ei sunt o foarte mică parte.
 
Marea majoritate a oamenilor vin la tratament doar atunci când îi doare suficient de tare și calitatea vieții le este afectată pe mai multe planuri: profesional, familial, financiar.
 
Însă de multe ori problema ta de sănătate pe care nu o simți încă suficient de dureroasă este ca o oală sub presiune care stă să explodeze și atunci ajungi să îți spui ca te-au lovit toate însă ultimul set de analize sau consult medical l-ai făcut în urmă cu mai mulți ani.
 
Să luam de exemplu o inflamație articulară sau o durere pe care o ai de câteva luni (sau ani) însă nu te doare suficient de tare ca să cauți și un remediu pentru ea. O lași acolo, să ardă mocnit - la fel ca acea oală sub presiune.
 
Studiile arată că neglijând un astfel de simptom în timp duce:
Nivelul 1: Stres fizic, mental și emoțional (conștient sau inconștient/subconștient)
Nivelul 2 : Hipertensiune arterială și probleme cardiace, obezitate, diabet de tip 2, boli neurologice, astm, artrita reumatoidă și uneori chiar cancer.
 
Ca să fie și mai simplu de înțeles îți propun să facem o analogie cu o mașină care are o mică defecțiune mecanică sau tehnică (poate ți se aprinde un martor în bord), semn pe care îl neglijezi, tu vezi că mașina funcționează normal și mergi așa încă câteva luni din motiv ca nu ai timp/sau bani să îti faci acea programare în service.
 
În tot acest timp se defectează și alte piese și începe să se audă un zgomot ciudat iar mașina nu mai functionează în parametrii normali. Faci programarea de urgență în service (îți găsești și timp și bani) și în urma constatării primești un deviz cu 5 cifre și afli că trebuie să schimbi o grămadă de piese și nu întelegi de ce s-au stricat toate de o dată ? De fapt ele s-au stricat pe rând însă tu nu le-ai prioritizat.
 
La fel e și cu corpul, orice simptom este o forma de feedback prin care încearcă să îți spună că ceva este în neregulă.
 
Recomandarea mea pentru tine este să nu lași acel mic simptom să devină o problema majoră de sănătate care va implica mai costuri și mai mari în viitor de : timp, bani si energie.

Abonează-te la MindShift Weekly

și vei primi săptămânal cele mai recente și eficiente strategii și idei din domeniul neuroștiințelor, sănătății, psihoterapiei și a wellbeing-ului integrativ

Dacă nu rezonezi cu e-mailurile pe care le primești, ai libertatea să te dezabonezi oricând.