Dacă tratăm simptomele, nu vindecăm boala

Mar 06, 2022
Săptămâna trecută am avut un pacient care este medic în Iași și, de mai bine de 6 ani, se chinuie cu o durere lombară care îi afectează foarte mult calitatea vieții pe toate planurile, însă cel mai mult profesional și familial.
 
Nu pot să aproximez suma pe care a cheltuit-o în toți anii aceștia, dar probabil, la un calcul simplu, este de peste zece mii de euro.
 
A  trecut pe la cel puțin 5 medici si clinici cunoscute din Iași și din afara țării pentru a rezolva această durere care apare o dată la câteva luni, cu o intensitate foarte mare (un nivel 8 pe o scară la durerii 0 - 10) și nu trece cu nimic.
 
Cu toate că face de aproape 2 ani un program sustinut de #kinetoterapie (gimnastică medicală) la o clinică din Iași si a făcut tot ce se putea suplimentar în ultimii ani: masaj, fizioterapie, kinesiologie, acupunctura, terapie fascială, medicație anti-inflamatorie, durerea a reapărut, din senin.
În aceasta postare nu vreau să critic în vreun fel modul în care se face #recuperaremedicala în alte locuri, deoarece și noi făceam același lucru și poate încă îl mai facem câteodată. Mai exact încercăm* să tratăm simptomul în loc să identificăm cauza sau originea problemei.
 
Am pus asterisc la încercăm* pentru că vreau sa fii atent la acest cuvânt. Încerc = în cerc, mai exact rămân în același loc, același cerc. De câte ori nu ți-ai spus ție sau cuiva drag că încerci să renunți la acel lucru, că încerci să faci mai multă mișcare, că încerci să mănânci mai sănătos, că o să încerci să...?
 
Ideea e aceeași, încercând să tratăm simptomul și nu cauza sau originea acelei problemei, rămâi în același cerc vicios în care produci o îmbunătățire de moment dar apoi problema reapare.
Sau un alt exemplu mai clar despre lucrul pe simptome, amintește-ți când ai avut ultima oară o durere de cap sau poate o durere fizică și ai luat o pastilă anti-inflamatorie? Medicamentul activ din acea pastilă a amorțit receptorii nervoși care sunt responsabili de percepția durerii, însă nu au ajuns la cauza sau originea problemei tale. Și de aici ajungi iarăși într-un *cerc* vicios în care ai nevoie de o doză mai mare de medicamente pentru a trata simptomul și nu cauza problemei tale de sănătate.
Cum ar fi dacă, în loc să te focusezi pe simptomatologie, te-ai focusa pe etiologie (ramură a medicinei care studiază cauzele și factorii care determină apariția diverselor boli)?
 
Cum ar fi dacă în loc să te concentrezi pe CUM (tratez) să te focusezi pe DE CE (a apărut)?
 
Cum ar fi dacă ai lua în calcul și alți factori care ti-au creat acea problema de sănănate?
 
Factori precum:
👉 stresul cronic (de la job, familie, social)
👉 emoțiile puternice în urma unui eveniment
👉 alimentația dezechilibrată
👉 calitatea și cantitatea somnului
👉 exercițiul fizic și stilul de viață
👉 expunerea suficientă la lumina (D3)
👉 microbiomul intestinal (al doilea creier)
 
Și lista ar putea continua cu încă cel puțin 20 de factori extrem de importanți.
 
În cazul pacientului menționat la începutul postării, fix așa am început anamneza, nu ne-am axat doar pe simptom ci am căutat 𝗰𝗮𝘂𝘇𝗮 problemei sale.
 
Asta fac de mai bine de 2 ani, de când lucrez la crearea unei metode de tratament care combină cele 3 elemente esențiale ale vindecării: partea mentală, partea emoțională și partea fizică.
 
Cele 3 elemente sunt interdependente, iar din practica și rezultatele în peste 300 de ședințe de tratament din ultimii 2 ani, pot spune că vindecarea apare atunci când identifici elementul care este trigger-ul ce a declanșat boala în primul rând.
 
Metoda aceasta se numește <<Terapie sistemică funcțională H3® >> în care identific cauza sau originea afecțiunii tale, tratez corpul ca un întreg și nu separ mintea de corp sau corpul de minte, totul dovedit prin neuroștiință.
 
Dacă crezi că te-ai săturat să tratezi simptomele, te aștept să găsim împreună problema din spatele problemei 🙂
 
Iar data viitoare când ai o problemă de sănătate, pe lângă 𝗖𝗨𝗠 tratezi, adaugă și întrebarea 𝗗𝗘 𝗖𝗘 a apărut? 𝗖𝗘 ai neglijat la sănătatea ta ?

Abonează-te la MindShift Weekly

și vei primi săptămânal cele mai recente și eficiente strategii și idei din domeniul neuroștiințelor, sănătății, psihoterapiei și a wellbeing-ului integrativ

Dacă nu rezonezi cu e-mailurile pe care le primești, ai libertatea să te dezabonezi oricând.