De ce te doare spatele ?

Jun 14, 2022
𝗗𝘂𝗿𝗲𝗿𝗲𝗮 𝘁𝗮 𝗱𝗲 𝘀𝗽𝗮𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝘂𝗻𝗱𝗲 𝗽𝗿𝗼𝘃𝗶𝗻𝗲 ? 𝗘𝘀𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝗼𝗿𝗶𝗴𝗶𝗻𝗲 𝗳𝗶𝘇𝗶𝗰𝗮̆, 𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗹𝗮̆, 𝘀𝗮𝘂 𝘁𝗿𝗮𝘂𝗺𝗮𝘁𝗶𝗰𝗮̆ ?
 
Unul din principiile pe care îmi bazez actul terapeutic este să identific și să tratez cauza/originea problemei și să nu lucrez pe simptom sau pe efect.
 
Problema este că atunci când lucrăm pe simptom și nu pe cauză se întâmplă unul din următoarele:
 
❌  durerea/afecțiunea se reduce pe o perioadă scurtă de timp însă reapare după 24h
 
❌ fie nu se produce nici o schimbare dupa actul terapeutic sau situația se înrăutățește
 
❌ dacă ești adeptul medicamentelor pentru o scurtă perioadă de timp vei inhiba receptorii nervoși
 
Conform unui studiu efectuat in 2019 de BMJ Quality and Safety Statistic în fiecare an în SUA, peste 12 milioane de adulți care solicită asistență medicală primesc un diagnostic greșit, Mai specific 1 din 20 de pacienți adulți. În Romania probabil cifrele arată la fel sau chiar mai rău.
 
Care este soluția ?
 
Să identificăm împreună care este problema din spatele problemei și ca să înțelegi mai bine îți scriu pe scurt 3 cazuri din ultima lună:
 
1. O pacientă care avea severe dureri de spate și cauza era una strict emoțională. În momentul unei "traume" sau expunerii prelungite la stress sistemul nervos intră într-o de stare de fight/flight/freeze, secretă mai mulți hormoni "de durere": adrenalină, cortizon, substanță P (pain) și se ajunge la hipertonicitate și contracturi musculare.
 
2. Un pacient care face foarte mult sport săptămânal a venit cu amorțeli în brațul drept și dureri nocturne, cauza fiind un traumatism mai vechi la nivelul soldului stâng. Creierul nostru înregistrează tot 24/7.
 
3. O altă pacientă cu dureri cervicale și migrene puternice în cazul căreia originea problemei era o operație de bilă. Nu intervenția chirugicală în sine, ci cicatricea.
 
Invitația mea către tine este să cauți problema din spatele problemei, să găsesti acel medic/terapeut/specialist potrivit pentru tine indiferent de problema de sănătate pe care o ai și să lucrezi pe cauza, nu pe efect.

Abonează-te la MindShift Weekly

și vei primi săptămânal cele mai recente și eficiente strategii și idei din domeniul neuroștiințelor, sănătății, psihoterapiei și a wellbeing-ului integrativ

Dacă nu rezonezi cu e-mailurile pe care le primești, ai libertatea să te dezabonezi oricând.