Frica de zbor sau aviofobia

Apr 27, 2022
Aviofobia reprezintă frica de a fi într-un avion sau alt vehicul care zboară. Este uneori denumită aerofobia, aviatofobia sau pteromecanofobia.
 
Cei mai mulți dintre noi fie am experimentat-o ​​singuri sau cunoaștem pe cineva care are frica de a zbura. Și prin frică mă refer la: palmele transpirate, greață și respirație îngreunată care se accentuează în timp ce te gândești că o să fii blocat în aer, te poți prăbuși și nu ai nici un control.
 
Aceasta fobie este foarte frecventă și afectează negativ milioane de oameni, limitându-le dramatic cariera și viața personală.
 
Conform unui studiu făcut la începutul lui 2022 între 33% și 40% dintre populație experimentează o formă de anxietate când vine vorba de zbor.
 
- 60% dintre pacienți se confruntă cu anxietate generalizată în timpul zborului (și până la aceasta) pe care o pot gestiona cu ușurință singuri.
- Între 2,5% și 5% din populație are o anxietate paralizantă, o teamă autentică de zbor care este clasificată drept fobie clinică.
 
Cu toate că zborul este încă cel mai sigur mod de a călători (între 2012-2016 a existat o șansă de 1 din 3,37 miliarde de a muri într-un accident de avion comercial) mulți dintre noi nu îl percepem așa.
Cum să învingi teama de a zbura?
 
La ce sunt bune toate aceste date și statistici de zbor pentru cei care simt o anxietate atât de puternică de a păși într-un avion? Dacă acele frici și fobii au o bază în realitate și statistici nu este important. Frica și anxietatea sunt reale pentru acei oameni care le experimentează.
Însă există o soluție 🙂
 
În cadrul ședințelor de terapie H3 în care abordez corpul ca un întreg (minte, emoții și corp) am avut în ultima lună 3 pacienți care aveau o frică puternică de zbor. O doamnă care nu a zburat niciodată până la 56 de ani și alți doi pacienți mai tineri (32 respectiv 36 ani). În două din cele trei cazuri am reușit să îi scap complet de simptome (respectiv de medicamente gen Xanax) și în al treilea caz simptomele de anxietate au scăzut cu 50%, zborul fiind acceptabil - conform spuselor pacientei. Toate acestea prin terapia H3.
 
În cazul tuturor pacienților frica lor de a zbura nu era legată de zborul în sine efectiv, inclusiv cei 2 pacienți mai tineri mai zburaseră înainte și nu avuseseră nici o problema cu zborul, dimpotrivă le facea plăcere.
 
Bun și dacă zborul în sine nu e cauza, ci simptomul, atunci unde e problema ? Care e problema din spatele problemei ?
 
Răspunsul este puțin mai complex, însă gândește-te că sistemul nervos central (SNC-ul) este axat pe supraviețuire și atunci când "simte" că pierde controlul (în timpul zborului de exemplu) va reproduce în corp orice fel de simptome ca să te anunțe că ceva este în neregulă și că butoanele de supraviețuire îi sunt puternic apăsate.
 
Cu toate că în acele momente de panică încercam să ne convingem că totul este în regulă, la nivel de minții raționale lucrurile nu stau chiar așa. Deoarece creierul limbic (animalic) controlează fluxul sangvin către neocortex, așadar în acele momente creierul animalic are putere de decizie mai mare decât creierul rațional.
 
În cazul celor 3 pacienți frica de zbor avea la bază cu totul alte cauze (pe care le putem numi și traume): o pacientă avea un moment puternic încărcat emoțional când unul din copii a avut o problema gravă de sănătate, o altă pacientă a avut parte de un atac de anxietate într-un lift și o a 3a persoană mai multe micro-traume cu nevoia de control (și fix faptul că era în avion și nu avea control asupra avionului era motiv de panică).
 
În concluzie ce vreau să îți transmit este că frica de zbor se poate transforma într-o experiență plăcută dar lucrezi pe percepție care influentează neurocepția respectiv propriocepția prin intermediul terapiei funcționale H3.
 
Sper că ai găsit aceste informații utile și dacă prezinți astfel de simptome te aștept împreună cu colegii mei în clinica KineticFIT din Iași.

Abonează-te la MindShift Weekly

și vei primi săptămânal cele mai recente și eficiente strategii și idei din domeniul neuroștiințelor, sănătății, psihoterapiei și a wellbeing-ului integrativ

Dacă nu rezonezi cu e-mailurile pe care le primești, ai libertatea să te dezabonezi oricând.