Migrenele și durerile de cap

May 31, 2022
Suferi de migrene sau dureri de cap puternice ?
 
Cu această problemă de sănătate se confruntă o mare parte din pacientele mele. La nivel mondial peste 1 miliard de oameni suferă de migrene si este considerată a 3a cea mai răspândită afecțiune la nivel global.
 
O altă statistică interesantă spune că 85% din persoanele care au migrene sunt femei si doar 15% sunt bărbați.
 
Mai  jos voi descrie factorii principali care declansează migrenele si care este cauza pentru 80% a acestei patologii.
 
Migrenele pot apărea dacă bifezi unul sau mai mulți factori:
- factori fizici: implică orice dezechilibru de ordin fizic
- factori chimici: ce mănânci, bei sau respiri (am un caz foarte interesant pe care îl detaliez mai jos)
- factori emoționali: stres, peste 50% din paciente au migrene din cauza unui stres/traume percepute în trecut.
 
Factori fizici
- Am spus mai sus că poate fi orice dezechilibru de ordin fizic: fie ca vorbim de o problema structurală, prea multe ore la birou într-o poziție mai puțin corectă sau lipsa tonusului muscular la nivelul musculaturii paravertebrale. Un alt dezechilibru de ordin fizic poate fi o intervenție dentară (în cele mai multe cazuri implanturi) care modifcă propriocepția si postura capului.
 
Factorii chimici
- Poate fi ceea ce mănânci/bei sau ceea ce NU mănânci/bei. Orice dezechilbru alimentar poate fi o cauză pentru migrene, atât cu exagerarea unor categorii de alimente/băuturi sau lipsa unor nutrienți. Referitor la lichide, există un alt studiu care spune că migrenele pot aparea pe fondul deshidratării, aportul hidric optim fiind de 4% din greutatea corporală.
- Tot ca si factor chimic declansator pentru migrene pot fi soluțiile de curățenie folosite la birou sau acasă. În urmă cu ceva timp am avut o pacientă care avea niste migrene puternice pe care nu putea sa le trateze in nici un fel. Dupa prima sedință de tratament pacienta nu a mai avut dureri deloc câteva zile insa ele au reapărut în momentul în care a revenit la birou. Long story short, în perioada pandemiei se foloseau mai multe produse de curățenie si dezinfectare mult mai puternice si ele erau trigger-ul migrenelor ei.
 
Factorii emoționali
- Statistic 80% din persoanele care au migrene acuza stresul ca trigger principal. Clinica Mayo care este una dintre cele mai prestigioase instituții de cercetare la nivel mondial a defenit stresul ca boala mileniului III. Ca să validez procentul de 80% voi enumera mai jos o lista cu potențiali factori stresori :
- Sănătate: boala fizică sau psihică
- Abuz fizic, emotional sau sexual,
- Situatie financiara precara,
- Probleme la locul de munca: supraincarcarea muncii, conditii proaste de lucru, lipsa de resurse, probleme de comunicare cu colegii,
- Familial: probleme de comunicare in familie, divorț, decesul unui membru al familiei
- Social: conflicte cu prietenii, lipsa mediului social
- Propria persoană – lipsa de încredere în sine, nemulțumire față de aspectul fizic
 
Dupa cum bine poți vedea, se confirmă faptul că marea majoritate a migrenelor au cu precădere la baza un factor emoțional, pe locul doi sunt factorii fizice iar pe ultimul loc ar fi cei chimici. În concluzie poate fi unul din ei sau toți 3 însă rezolvare există.
 
Mai exact terapia funcțională H3 este soluția pentru migrenele tale. Terapie în care abordăm corpul ca un întreg: fizic, mental, emoțional si tratam cauza si nu efectul sau simptomul.

Abonează-te la MindShift Weekly

și vei primi săptămânal cele mai recente și eficiente strategii și idei din domeniul neuroștiințelor, sănătății, psihoterapiei și a wellbeing-ului integrativ

Dacă nu rezonezi cu e-mailurile pe care le primești, ai libertatea să te dezabonezi oricând.