Nu există monedă cu o singură față...

Feb 09, 2023
Sincer să fiu cu tine mi-a luat ceva timp până să mă hotărăsc dacă să scriu această postare deoarece vreau să îți ofer și o altă perspectivă în ceea ce privește percepția asupra bolilor/durerilor sau afecțiunilor tale.
 
Am fost învățați că atunci când ne gândim la boală să o asociem cu ceva 𝗻𝗲𝗴𝗮𝘁𝗶𝘃 dar cum spuneam în titlu nu există o monedă cu o singură față sau altfel spus: ca să apreciem pozitivul  avem nevoie de negativ; ca să apreciem căldura avem nevoie de frig; ca să apreciem frumosul avem nevoie de urât; ca să apreciem liniștea avem nevoie de zgomot; ca să apreciem plăcerea avem nevoie de durere ... 𝘤𝘢 𝘴𝘢̆ 𝘢𝘱𝘳𝘦𝘤𝘪𝘦𝘮 𝘴𝘢̆𝘯𝘢̆𝘵𝘢𝘵𝘦𝘢 𝘢𝘷𝘦𝘮 𝘯𝘦𝘷𝘰𝘪𝘦 𝘥𝘦 𝘣𝘰𝘢𝘭𝘢̆.
 
Practic avem nevoie de ambele, fie că le etichetăm pozitiv sau negativ pentru că altfel nu le-am putea aprecia sau distinge. Contrastele ne ajută să facem diferența.
 
Revenind la boala, fie că vorbim de o banală răceala, de o durere de spate, depresie sau demență, boli neuro degenerative, cancer sau afecțiuni ale organelor interne toate sunt manifestări ale sănătății în care corpul încearcă să îți transmită un mesaj ca undeva ai ieșit din echilibru sau din homeostazie.
 
Practic este răspunsul sănătos al organismului care încearcă să își mențină echilibrul fizic, emoțional, mental sau spiritual. Boala nu este obligatoriu să fie evitată, blocată sau respinsă ci mai degrabă ar trebui înțeleasă ca un proces de transformare pentru a supraviețui.
 
Ca să îți dau un scurt exemplu aici gândește-te la copii mici care răcesc foarte des atunci când sunt expuși pentru prima dată într-un mediu colectiv la creșă sau grădiniță, practic prin boală își creează anticorpii necesari pentru a supraviețui pe mai departe.
 
Cum spuneam și într-o postare anterioară: Cum se face ca într-o societate atât de avansată și educată există atât de mulți oameni cu afecțiuni cronice sau boli incurabile ?
 
Am fost educați, respectiv condiționați să vedem boala ca ceva negativ, de care trebuie să scăpam dar dacă am schimba perspectiva și am vedea ca răspuns sănătos al organismului în care acesta își dezvoltă rezistența, imunitatea și blochează toxicitatea din mediul înconjurător, toxicitatea chimică (ex: alimentară) sau toxicitatea mentală ?
 
Creierul nostru nu face diferența dintre realitate și imaginație, practic orice tip de stimul (vizual, olfactiv, tactil, auditiv, gustativ) care provoacă frică va duce la schimbări fiziologice în corp.
Dacă stimulul este repetat, acesta se cronicizează și la nivelul organismului apare somatizarea care duce la: hipertensiune, migrene, cancer, afecțiuni digestive, tulburări menstruale, tulburări ale sistemului imunitar sau artrită.
 
Organismul nostru este un întreg și corpul nu poate fi separat de minte. Tocmai de aceea am creat 𝗧𝗲𝗿𝗮𝗽𝗶𝗮 𝘀𝗶𝘀𝘁𝗲𝗺𝗶𝗰𝗮̆ 𝗻𝗲𝘂𝗿𝗼-𝗳𝘂𝗻𝗰𝘁̦𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹𝗮̆ 𝗛𝟯® care abordează problema ta de sănătate ca un întreg: mental, emoțional și fizic.
 
Sunt curios să îmi scrii în comentarii sau în privat cum percepi această perspectivă diferită asupra bolii 🙂

Abonează-te la MindShift Weekly

și vei primi săptămânal cele mai recente și eficiente strategii și idei din domeniul neuroștiințelor, sănătății, psihoterapiei și a wellbeing-ului integrativ

Dacă nu rezonezi cu e-mailurile pe care le primești, ai libertatea să te dezabonezi oricând.