Orgasmul de după terapie

Jun 22, 2022
𝐎𝐫𝐠𝐚𝐬𝐦𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐝𝐮𝐩𝐚̆ 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐞 🙂
 
În urma postării de acum 2 luni cu "Ejacularea cu happy end" (https://bit.ly/3ScIcAU) am avut mai mulți pacienți și paciente care și-au făcut curaj și mi-au scris ca ar avea nevoie de ajutor.
 
Ca popor avem adânc înrădăcinate multe rușini și frustrări sexuale pe care nu le discutam nici măcar cu partenerul/a. Mai ales cu terapeutul 🙂
 
Dacă  data trecută v-am povestit despre un bărbat, acum o să vă povestesc despre o femeie care și-a învins cumva frica și mi-a spus direct: “Alex, nu pot să mă bucur de orgasm din cauza unor dureri foarte puternice la nivelul soldului în timpul actului sexual.”
 
Nu o să intru foarte mult în detalii însă sexul îl facem cu creierul, clar avem nevoie de organele sexuale însă toată magia se întâmpla sus în mansarda 🙂
 
De acolo și crampele musculare severe care afectau experiența actului sexual. În cazul pacientei problema era strict emoțională și din motive de confidențialitate nu vă pot oferi mai multe detalii.
𝐃𝐞 𝐜𝐞 𝐭𝐨𝐭𝐮𝐬̦𝐢 𝐞𝐦𝐨𝐭̦𝐢𝐚 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐭𝐫𝐢𝐠𝐠𝐞𝐫-𝐮𝐥 𝐝𝐞𝐜𝐥𝐚𝐧𝐬̦𝐚𝐭𝐨𝐫 ?
 
Emoțiile coordonează stările noastre comportamentale si psihologice, senzațiile simțite în corp sunt o parte a experienței emoționale, alături de ceea ce gândim, ce explicație și semnificație dăm noi emoției.
 
𝐃𝐚̆𝐦 𝐯𝐢𝐧𝐚 𝐩𝐞 𝐧𝐞𝐮𝐫𝐨𝐭𝐫𝐚𝐧𝐬𝐦𝐢𝐭̦𝐚̆𝐭𝐨𝐫𝐢 ?
 
Axa HPA este responsabilă de răspunsul „luptă sau fugi“ în faţa stresului. Hipotalamusul primeşte răspunsuri de la hipocampus - regiune din creier care integrează informaţia de la toate simţurile şi poate percepe pericolul şi va acționa în consecință.
 
Sub influenţa acestor informaţii, eliberează un hormon numit CRH (Corticotrophin Releasing Hormone), care stimulează hipofiza pentru eliberarea altui hormon numit ACTH (Adrenocorticotropic Hormone). ACTH transmite semnalul către suprarenale şi determină eliberarea de cortizol şi catecolamine (adrenalina, noradrenalina).
 
Cortizolul are un număr foarte mare de efecte în organism, de la controlul metabolic la afectarea sensibilităţii la insulină, afectarea imunităţii, afectarea permeabilităţii capilare, afectarea dispoziţiei etc.
 
Cortizolul determină răspuns de feedback negativ către hipofiză şi hipotalamus, inhibă secreţia CRH şi ACTH.
 
Pe scurt, cum reacționează emoția în corp ?
 
🅰️ Prin neurotransmițători de plăcere (dopamină, serotonină, oxitocină, endorfină, etc)
🅱️ Prin neurotransmițători de durere cum ar fi cortizolul sau substanța P(pain) care mai departe acționează asupra mușchilor, ficatului, țesutului adipos, pancreas, etc.
 
Dacă simți o emoție puternic negativă sau puternic pozitivă (în orice context) corpul tău va reacționa în consecință 🙂

Abonează-te la MindShift Weekly

și vei primi săptămânal cele mai recente și eficiente strategii și idei din domeniul neuroștiințelor, sănătății, psihoterapiei și a wellbeing-ului integrativ

Dacă nu rezonezi cu e-mailurile pe care le primești, ai libertatea să te dezabonezi oricând.