Relația dintre durere și somn

Dec 08, 2022
Relația interdependentă dintre somn și durere
 
În decursul anilor am observat anumiți pacienți care prezintă sensibilitate mai mare la durere și necesită un proces de vindecare prelungit.
 
Cu  toate că sunt mulți factori implicați în refacere și durere din discuțiile cu pacienții a rezultat un factor comun care contribuie la diminuarea durerii și anume 𝐭𝐮𝐥𝐛𝐮𝐫𝐚̆𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐬𝐨𝐦𝐧.
 
Studii recente sugerează că tulburările de somn pot afecta procesele cheie care contribuie la:
 
1. sensibilitatea la durere
 
2. dezvoltarea și menținerea durerii acute sau cronice, inclusiv inhibarea durerii endogene (din interior) și a durerilor articulare.
 
De ce somnul reduce durerea ?
 
Există un nucleu la nivelul creierului (Nucleul accumbens) care este o parte importantă în inhibarea durerilor în corp, practic este centrul nostru natural de analgezie (scădere a durerii).
 
Acest nucleu eliberează neurotransmițătorul dopamină, care crește senzația de plăcere și ameliorează durerea.
 
Lipsa somnului poate provoca, de asemenea, inflamație în organism, care va duce adesea la i dureri musculare și poate exacerba afecțiunile inflamatorii.
 
În concluzie te rog să reții că somnul este cel mai bun analgezic natural care te poate ajuta în reducerea și managementul durerilor tale.

Abonează-te la MindShift Weekly

și vei primi săptămânal cele mai recente și eficiente strategii și idei din domeniul neuroștiințelor, sănătății, psihoterapiei și a wellbeing-ului integrativ

Dacă nu rezonezi cu e-mailurile pe care le primești, ai libertatea să te dezabonezi oricând.