Riscul de cancer la femei
Nov 17, 2022Conform unui studiu al celor de la Harvard, femeile care au fost expuse în mod frecvent la episoade repetate de stres post-traumatic au risc crescut cu 200% să facă cancer ovarian chiar dacă au trecut ani sau zeci de ani de când s-au întâmplat traumele.
Studiul a fost confirmat și într-un experiment făcut pe șoareci, mai exact la șoarecii care au fost expuși intenționat la stres și ulterior le-au fost injectate celule canceroase au dezvoltat aceasta boală, comparativ cu șoarecii care nu au fost expuși la stres și care nu au avut nici o reacție la injectarea celulelor canceroase.
Rolul acestei postări nu este să te sperie în vreun fel, ba chiar dimpotrivă să te facă să conștientizezi și să acționezi în acest sens.
Ca să mă înțelegi, oamenii au 2 tipuri de memorie:
1. Memorie explicită - care este 𝐦𝐞𝐦𝐨𝐫𝐢𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐬̦𝐭𝐢𝐞𝐧𝐭𝐚̆ și este prezentă în procent de 10% la marea noastră majoritate.
2. Memorie implicită - care este 𝐦𝐞𝐦𝐨𝐫𝐢𝐚 𝐢𝐧𝐜𝐨𝐧𝐬̦𝐭𝐢𝐞𝐧𝐭𝐚̆ și reprezintă 90% din tot ceea ce facem pe pilot automat, fără să fim conștienți de asta. Gândește-te că organismul nostru face o mulțime de lucruri fără ca noi să le percepem în mod conștient: respirație, bătăile inimii, procesul digestiv.
Fix asta confirmă și studiul celor de la Harvard, că în 𝐦𝐞𝐦𝐨𝐫𝐢𝐚 𝐢𝐧𝐜𝐨𝐧𝐬̦𝐭𝐢𝐞𝐧𝐭𝐚̆ a femeilor care suferă de sindromul de stres post traumatic au rămas memorate acele traume la care corpul poate reacționa încet și sigur.
O parte din semnele sau simptomele principale în cazul persoanelor care suferă de sindromul de stres post traumatic sunt:
anxietate severă
te sperii cu ușurintă la zgomote
stres puternic resimțit când îți reamintești amintirile traumatizante
coșmaruri repetate și tulburări de somn
stare de iritabilitate mare parte din timp
tulburări de concentrare
ești aproape în permanență într-o stare de alertă (luptă, fugi sau îngheață)
Indiferent de vârsta pe care o ai, dacă te identifici cu unul sau mai multe din semnele de mai sus te invit să cauți forma de terapie potrivită pentru tine și prioritizează-ți sănătatea și starea de bine
Dacă simți că rezonezi cu ceea ce am scris te rog să distribui această postare ca să ajungă acolo unde este nevoie
Rămâi în echilibru,
Alexandru Baciu
Abonează-te la MindShift Weekly
și vei primi săptămânal cele mai recente și eficiente strategii și idei din domeniul neuroștiințelor, sănătății, psihoterapiei și a wellbeing-ului integrativ
Dacă nu rezonezi cu e-mailurile pe care le primești, ai libertatea să te dezabonezi oricând.