Tu nu vrei să te vindeci ?

Mar 17, 2022
Mare parte din pacienții care ajung la tratament o fac prin recomandări de la alte cunoștinte sau prieteni care și-au rezolvat durerea/problema de sănătate în 1-2 ședinte.
 
Cu toate că mi-aș dori ca vindecarea să se întâmple cât mai repede posibil, lucrurile nu stau chiar așa pentru că unii pacienții nu sunt gata să se vindece, cel puțin nu la nivel de minte conștientă.
O  parte din pacienți percep la nivel de subconștient (unii chiar și conștient) că au mai multe avantaje și beneficii dacă rămân în rolul de bolnav sau victimă.
 
Aceasta afecțiune se numește inversare psihologică, iar în engleză termenul se numește PR (psychological reversal) și provine de la un psiholog pe nume Roger Callahan.
 
Inversarea psihologică apare atunci când o persoană pretinde că dorește să atingă un anumit obiectiv, să spunem vindecarea in contextul nostru, însă acțiunile, motivația și rezultatele sale, par să fie în contradicție sau în opoziție cu atingerea scopului său declarat.
 
Altfel spus inversarea psihologică = când consecințele vindecării NU sunt mai mari decât consecințele de a rămâne bolnav, nici o formă de terapie/tratament nu va reuși vindecarea.
Asta nu înseamnă că includem aici orice persoană care nu se vindeca că suferă de inversarea psihologică, însă sunt câteva indicii care îti pot confirma asta:
 
1. Problema ta de sănătate persistă în ciuda eforturilor repetate de a o depăși prin diferite forme de tratament sau terapie.
2. Te angajezi în comportamente de auto-sabotare în procesul de vindecare (făcând lucruri împotriva obiectivelor dorite).
3. Obții o îmbunătățire temporară însa problema sau simptomul care a fost tratat cu succes reapare.
4. Te angajezi în mod obișnuit în gândirea negativă.
 
Din pacienții pe care i-am avut în clinică cu inversarea psihologică am observat următorul tipar: persoane trecute de 60, de regulă femei, care si-au pierdut partenerul de viață și singura modalitate de a primi atenție de la cei din jur (de regula copii) este să rămână în suferință.
 
Repet, la nivel de minte conștienta persoanele își doresc vindecarea însa nu este aceiași intenție si la nivel de minte subconștientă/animalică.
 
Din punct de vedere fiziologic creierul animalic (creierul reptilian și limbic) are putere de decizie asupra neocortextului (minții raționale) se explică de ce ne dorim un lucru și se întâmplă altceva.
 

Abonează-te la MindShift Weekly

și vei primi săptămânal cele mai recente și eficiente strategii și idei din domeniul neuroștiințelor, sănătății, psihoterapiei și a wellbeing-ului integrativ

Dacă nu rezonezi cu e-mailurile pe care le primești, ai libertatea să te dezabonezi oricând.