Un gram de prevenție...

Feb 02, 2022
Asta a spus-o Benjamin Franklin în anul 1700, că atunci când ne confruntăm cu o problemă de sănătate dacă am petrece o perioadă scurtă de timp și am depune puțin efort am avea multe de câștigat pe termen lung.
 
Altfel spus, toate lucrurile mari încep cu pași mici. Sămânța oricărui obicei sănătos are la bază o decizie minimă de a face ceva.
 
Dar pe măsură ce decizia este repetată, acel obicei batatoreste căile nervoase și devine mai puternic.
 
Practic acel lucru care pare nesemnificativ pe termen scurt are beneficii extraordinare în timp.
 
Că să înțelegi cum se formează un comportament pe termen lung gândește-te la căile nervoase de la nivelul creierului ca la o potecă. Prima oară când începi să faci un lucru/o acțiune nouă/un obicei apare o potecă, pe măsură ce îl repeți se transformă într-un drum, cu mai multă consistență devine o stradă și în termen de 66 zile (conform cercetătorilor) acel circuit devine o autostradă, practic devine un automatism și creierul nu mai pune limită în dezvoltarea acelui obicei.
 
Prin toată descrierea de mai sus vreau să ajungă la tine următoarele:
 
👉 nu lasă un banal simptom să se acutizeze
👉 nu lasă disconfortul cervical să devină cronic
👉 nu lasă acea durere de spate să devină constantă
👉 nu lasă instabilitatea la nivelul genunchilor să îți provoace dureri la mers și la ridicat
👉nu lasă acea durere de umăr să îți afecteze calitatea vieții
 
De ce ? Pentru că stadiul acut al unei boli este până în 30 de zile, după se cronicizează și asta înseamnă că vei avea nevoie de mai multe resurse: de timp, de bani, de energie pentru a vindeca problema de sănătate.
 
În decembrie am avut un interviu cu cei de la Mediafax.ro în sesiunea HealthTrends și ultima întrebare din interviu sună cam așa : Ce ați face dacă ați fi ministrul sănătății ? Răspunsul meu a fost că în primul rând aș crea un sistem de sănătate care se bazează cât de mult posibil pe prevenție și nu pe tratament ( video-ul complet aici https://bit.ly/3ocldsk )
 
Îți mai dau un exemplu : gândește-te la spălatul pe dinți, faptul că te speli de 2x pe zi nu schimbă cu nimic situația, însă repetând acest obicei sănătos 30 zile pe luna, 365 de zile pe an îți asiguri sănătatea dinților pe termen îndelungat.
 
Gândește-te la sănătatea ta că la o bancă, în care investești câte puțin zilnic și la final primești dobânda compusă, dobânda care reprezintă 1 - 3 -5 - 10 ani de viață sănătoasă.
 
Albert Einstein a definit dobânda compusă sau efectul compus că fiind a 8a minune a lumii.
 
Un gram de prevenție valorează cât un kilogram de tratament!

Abonează-te la MindShift Weekly

și vei primi săptămânal cele mai recente și eficiente strategii și idei din domeniul neuroștiințelor, sănătății, psihoterapiei și a wellbeing-ului integrativ

Dacă nu rezonezi cu e-mailurile pe care le primești, ai libertatea să te dezabonezi oricând.