Vindecarea, somnul și mintea

Jul 06, 2022
De regulă evit să fac trimiteri la surse externe față de ceea ce scriu aici, însă de data aceasta am sa fac o excepție și am două motive pe care le detaliez mai jos.
 
1. 𝐒𝐨𝐦𝐧𝐮𝐥
Cred  ca am mai bine de 4-5 ani de când vorbesc despre somn cu orice pacient care îmi trece pragul.
 
De ce ?
 
Deoarece am observat în timp că unii pacienți se recuperau mai repede decât alții și eram sigur că ceva îmi scapă … până când am ajuns la somn. Sau mai bine spus somnul este unul din elementele de bază care contribuie la o recuperare mai buna si mai rapidă
 
Și când vorbim de somn, vorbim de doi indicatori: somn cantitativ și somn calitativ.
Recent Asociația Americană a Inimii (AHA) a introdus somnul ca unul din pilonii de baza pentru sănătatea cardio-vasculară.
 
„Noua recomandare privind durata somnului reflectă cele mai recente rezultate în materie de cercetare: somnul are impact asupra sănătății generale, iar persoanele cu modele de somn mai sănătoase gestionează mai eficient factorii care țin de stilul de viață, precum greutatea, tensiunea arterială sau riscul de diabet de tip 2. În plus, progresele obținute în modurile de cuantificare a duratei somnului, precum dispozitivele portabile, oferă acum oamenilor posibilitatea de a-și monitoriza acasă în mod facil și de rutină obiceiurile de somn.”, a declarat președintele AHA, Dr. Donald Lloyd-Jones.
 
2. 𝐁𝐨𝐚𝐥𝐚 𝐢̂𝐧𝐜𝐞𝐩𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐦𝐢𝐧𝐭𝐞
 
Am ceva timp de când tot spun asta (bazat pe neuroștiințe) si de mult ori primesc ca răspuns câte o sprânceană ridicată sau o privire mai mult decât critică.
 
În articolul celor de la American Heart Association, ultimul alineat spune așa : “Pe lângă acești opt factori, noul ghid AHA subliniază rolul sănătății psihologice și al factorilor sociali în obținerea sănătății cardiovasculare. Stresul și depresia se asociază cu sănătate cardiovasculară precară.
În schimb, sănătatea mentală optimă se asociază cu o bună sănătate cardiovasculară, iar factorii sociali, cum ar fi poziția socio-economică, nivelul de educație, locul de muncă, izolarea socială și accesul la asistență medicală pot avea, de asemenea, impact asupra sănătății cardiovasculare”.
În traducere liberă sună cam așa: corpul uman este un întreg: mental, emoțional si fizic iar vindecarea si starea de bine o vom recăpăta atunci când integram toate cele 3 elemente si tratăm boala si nu simptomul.
 
Asta face Terapia H3 (head, heart, hands) prin percepție, neurocepție si propriocepție si de asta o consider viitorul medicinei si a recuperării medicale.
 
Gânduri bune ❤️
 

Abonează-te la MindShift Weekly

și vei primi săptămânal cele mai recente și eficiente strategii și idei din domeniul neuroștiințelor, sănătății, psihoterapiei și a wellbeing-ului integrativ

Dacă nu rezonezi cu e-mailurile pe care le primești, ai libertatea să te dezabonezi oricând.